Львів'яни боялися Богдана Хмельницького

— Написав історичний роман з єдиним відхиленням — зробив Львів портовим містом із судноплавною річкою, — каже письменник 66-річний Юрій Винничук про книгу "Сестри крові". Вийшла у харківському видавництві "Фоліо". — Це те, про що мріють усі львів'яни. Колись центром міста текла річка Полтва. Потім її заховали під землею, перетворивши на колектор.

XVII століття. Львів'янка Юліана в чоловічому костюмі їде до італійського міста Падуя, за сюжетом. Хоче вивчати хірургію в місцевому університеті. Жінки не мали права на вищу освіту. Потрапляє до монастиря сестер святої крові. Там виховують кілерів. Вчать убивати різними способами — наприклад, шпилькою від волосся. Одне із завдань мають виконати у Львові.

Описую облогу міста військами Богдана Хмельницького у вересні-жовтні 1648-го. Це перший роман, де події бачимо очима львів'ян, зсередини. Спростовую багато небилиць про цей період. Історики писали, що українці Львова були у змові з козаками, подавали їм сигнали. Насправді, вони опиралися й боялися, що Хмельницький візьме місто. На викуп зібрали більше, ніж поляки і євреї разом узяті. Львів штурмували не козаки, а повсталі селяни з татарами. Їх було 200 тисяч. Городян лякала ця неконтрольована стихія, вбивства і грабунки. Селяни ненавиділи міста і панів, були готові нищити все. Вважали, що міщани жили за їхній рахунок, обкрадали. Не всім сподобається те, що я написав. Вважаю хмельниччину не національно-визвольною, а безглуздою громадянською війною.

Класичний історичний роман було нудно писати. Розбавив справжні факти містикою. У книзі оборону Львова, крім городян, тримали відьми, чорти, вампіри. У тогочасних хроніках львів'яни детально описували свої контакти з нечистю. Кажуть, Хмельницький мав кількох чарівниць, які перед кожним походом ворожили, замовляли стріли, кулі.

Роман "Сестри крові" у книгарнях коштує 165 грн.