РАДІОДЕТЕКТИВ «АДВОКАТ ІЗ ЛИЧАКІВСЬКОЇ» – УНІКАЛЬНА ПРЕМ`ЄРА НА «UA: РАДІО КУЛЬТУРА»

Читачі – вмикайте радіо! Цієї суботи, 21 – 22 березня, о 16.00 в ефірі «UA: Радіо Культура» стартує радіодетектив за романом Андрія Кокотюхи «Адвокат із Личаківської». Слова про унікальність – не рекламний трюк і не перебільшення. Бо вперше в історії українського радіо, щонайменше – вперше за час Незалежності, слухачам запропонують не просто радіоп’єсу, а радіосеріал. 

У основі «львівський» цикл ретро-романів під загальною назвою «Адвокат із Личаківської». Він складається з 7 книг та охоплює період від 1908 по 1918 роки. За цей час герої проживають разом десять років, і в їхнє життя одного разу втручається Перша світова війна. Також вони стають свідками й учасниками краху двох імперій. Чи не вперше в Україні згадана епоха та її миттєвості представлені в жанрі детективних романів у стилі ретро.

Згаданий стиль – ще одна унікальна особливість радіосеріалу. Команда «UA: Радіо Культура», яка працювала і далі працює над втіленням проекту, доклалася також до відтворення атмосфери Львова початку ХХ століття аудіозасобами. Радіовистава оздоблена рипінням каретних ресор, цоканням кінських копит, автентичною музикою тих часів тощо. Слухач не лише почує, а й матиме змогу уявити ті часи, перенестися на сто років назад.

За сюжетом, 30-річний київський адвокат Климентій Кошовий змушений рятуватися від переслідувань царського режиму. Так він опиняється у Львові, де відразу ж потрапляє у вир пригод, змушений розв`язувати детективні загадки й при цьому – влаштувати особисте життя. Наскрізні персонажі циклу – красуня-полячка Магда Богданович, цікавий дантист-єврей Йозеф Шацький, комісар кримінальної поліції Марек Віхура, злодійський ватажок Єжи Тима.   

У радіосеріалі – зірковий акторський склад. Голосом Климентія Кошового говорить Євген Ніщук, у ролі Магди Богданович – Ольга Сумська. Голоси Шацького, Віхури і Тими – відповідно Дмитро Завадський, Сергій Калантай, Роман Ясиновський.

Сценарії до всього радіосеріалу написав Андрій Кокотюха. Це був його перший досвід праці в подібному форматі. Режисерка-постановниця – Світлана Свиридко-Сєрова.

Роман «Адвокат із Личаківської» побачив світ у видавництві «Фоліо» 2014 року. За цей час твір витримав кілька перевидань. Станом на сьогодні на відкритому ринку продано 17 000 копій роману, що робить «Адвоката з Личаківської» українським бестселером.

Зараз Андрій Кокотюха працює над продовження циклу пригод Клима Кошового. Запланована трилогія, дія якої відбувається в Парижі 1920-тих років. Це стало можливим за сприяння туристичної фірми «Феєрія». Перша книга «паризької трилогії» під назвою «Голова з площі Пігаль» запланована виходом на вересень 2020 року.

Нижче – перелік частот, на яких можна слухати  «UA: Радіо Культура» в мобільних додатках та на хвилях FM-cтанцій:

Київ-97.6, Харків-91.6, захід Харківської області (Богодухів, Валки, Коломак, Краснокутськ) і схід Полтавської області (Карлівка, Чутове) – 98.9, Центр Полтавщини (Красногорівка, Миргород, Велика Багачка, Хорол, Шишаки)-104.2, Гадяч-102.1, Сумщина: Охтирка-103.7/з 14.00 до 13.00/, Білопілля-91.1, Вінничина: Піщанка-104.1, Волинь: Луцьк-101.9, Любешів-105.2, Донеччина: Гірник (Покровськ, Курахове, Селідове, Новогродівка, Мирноград, Красногорівка)-102.6, Краматорськ-91.3 МГц; Житомирщина: Олевськ-101.9, Новоград-Волинський-103.2

САЙТ АНДРІЯ КОКОТЮХИ