Що почитати у серпні?

Старший боярин. План до двору

Автор: Тодось Осьмачка.
Опис: Автор хотів жити в Україні, але йому повсюди ставили "план до двору". Разюче описана письменником страшна більшовицька формула терору діяла безвідмовно. Суть "методу" полягала в тому, що за найменшу провину родину виганяли в одних сорочках з оселі. Тим, хто цих людей наважився прихистити, робили те саме, що й покараним.  Водночас і "План до двору", і не менш драматична, але сповнена кохання повість "Старший боярин" не занурюють читача в почуття безвиході. Осьмачка вірив, що його народ ніколи не складе крила.

Файли Батьківщини

Автор: Фолькер Кучер.
Опис: Комісар Гереон Рат не дуже радий новій справі. У той час як його кохану Шарлі відправляють працювати під прикриттям на кухню торговельного центру "Дім "Батьківщина", Рат проводить розслідування в маленькому мазурському містечку поблизу польського кордону, де потрапляє в чужий для нього світ. Там він знайомиться з мовчазними східними пруссами і помічає, як зростає місцевий опір його діям, коли він погрожує розкрити давній злочин.  

Ляльковий будиночок

Автор: Генрік Ібсен.
Опис: Молода і чарівна Нора, щоб врятувати свого чоловіка від смерті, потай від нього бере в кредит велику суму і до того ж підробляє підпис батька, який уже на смертному ложі та який нібито виступає як поручитель. І хоча вона своєчасно виплачує борг, повірений Крогстад, що позичив гроші, розкривши підроблення, починає її шантажувати. Ляльковий будиночок – солодке "щасливе" подружжя, яке застрягло в громадських порядках, – виявився ілюзією. Його крах для героїв болісний, але він дарує головній героїні щось більше – свободу. До збірки також увійшли п’єси "Привиди" і "Дика качка".

Недуга

Автор: Євген Плужник.
Опис: Роман показує життя київської інтелігенції та мистецьких кіл 1920-х років, їхній розрив між ідеалом і дійсністю. У п’єсах "Професор Сухораб" і "У дворі на передмісті" автор виразно втілив передчуття реакції, що наступає після українізації.

Повзи, тіне, плазуй!

Автор: Абрагам Ґрейс Меррітт.
Опис: У Нью-Йорку 30-х років ХХ століття зустрічаються володар давнього Карнаку і Біла Дагут – донька останнього короля втраченого міста Іса. Як могли ожити персонажі давніх бретонських легенд і пісень, адже минуло понад 3000 років? Етнолог Алан Каранак шукає відповідь на це питання, оскільки його друга вбито, і це лише 1 з 4 загадкових самогубств у місті. Попереду в Алана та його нареченої Елен, доктора Остіна Ловелла і його помічника психіатра Білла Беннетта – вир загадкових, дивних і непередбачуваних подій, що відбуваються на межі дійсності й уяви.