Україна представить національний стенд на Вільнюському книжковому ярмарку

Україна представить національний стенд на Вільнюському книжковому ярмарку площею 25 квадратних метрів.
Про це повідомили на сайті Українського інституту книги.

«Український стенд на Вільнюському книжковому ярмарку — це можливість подякувати громадянам та уряду дружньої до нас Литви за активну підтримку України з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну, річниця якого припадає на один з днів роботи ярмарку. Гасло українського стенда — “Наполегливість існування” — про ті зусилля, які всі ми, а також наші іноземні партнери робимо заради нашої спільної перемоги над агресором. Ми впевнені, що завдяки роботі українського стенда на Вільнюському ярмарку українські видавці зможуть підсилити свої контакти з литовськими колегами та налагодити тривалу й плідну співпрацю з метою видання українських авторів у Литві, а литовських — в Україні. А українці, які отримали в Литві притулок, зможуть знайти тут українські книжки», — наголосила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

 Свої книжки на стенді представлять 12 українських видавництв:

  • «Залізний тато»;
  • «Видавництво 21»;
  • «Чорні вівці»;
  • «Герда»;
  • «Видавництво Старого Лева»;
  • «Самміт — Книга»;
  • «Неопалима купина»;
  • «Фоліо»;
  • «Якабу»;
  • «Богдан»;
  • «Балтія-Друк»;
  • «Каламар».

 

Крім того, представлять книжки інших українських видавців, з якими зможуть ознайомитися відвідувачі ярмарку, а також книжки українських авторів, які видали литовською мовою, від литовських видавництв. Всього планують представити понад 100 українських видань.

Україну на Вільнюському книжковому ярмарку представлятимуть понад 50 осіб: автори, ілюстратори, громадські діячі, видавці та представники державних інституцій. Серед них — учасники клубу ілюстраторів Pictoric Олег Грищенко та Олена Старанчук, співзасновники творчої майстерні «Аґрафка» Андрій Лесів та Романа Романишин, автори й авторки Катерина Єгорушкіна, Оксана Забужко, Галина Крук, Андрій Любка, Катерина Міхаліцина, Олександр Терещенко, Гаська Шиян, Валерій Маркус (дистанційно). На українському стенді відбудуться автограф-сесії.

24 лютого, на річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну,  о 15:00 в залі 5.1 буде транслюватися «STRICHKA. Кіноперформанс з України», автор проєкту — Євгеній Арлов. Перформанс реалізовують за підтримки «Українсько-данського молодіжного дому».

З детальною програмою заходів, що відбудуться на Вільнюському книжковому ярмарку, можна ознайомитися за посиланням.

Організатори стенда: Литовський виставковий центр «Litexpo», Литовський інститут культури, Литовська асоціація видавців, Український інститут книги, посольство України у Литві, Книжковий Арсенал, Литовський інститут культури, клуб ілюстраторів Pictoric та творча майстерня «Аґрафка». В організації заходів взяли участь Книжковий Арсенал, Литовський інститут культури та Український інститут книги.

Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок — найбільший книжковий ярмарок у країнах Балтії, який відбувається з 2000 року і щороку приваблює понад 65 000 відвідувачів.