Вітаємо Олександру Матвійчук!

Вітаємо Центр громадянських свобод та голову правління центру Олександру Матвійчук з присудженням Нобелевської премії миру.

Ми пишаємось тим, що незабаром в нашому видавництві вийде книга «10 розмов про майбутню Україну -3», де є інтервʼю з Олександрою Матвійчук.

Олександра Матвійчук (народилася 8 жовтня 1983 у Боярці) – українська правозахисниця, голова організації «Центр громадянських свобод», лауреатка премії «Захисник демократії» від місій ОБСЄ, Парламентська асамблея ОБСЄ. Працює над питанням прав людини в Україні та регіоні ОБСЄ.

  • З 2007 року є головою правління Центру громадянських свобод, створеного для зміцнення демократії, верховенства права та прав людини в Україні та в пострадянському регіоні.
  • З 2012 і дотепер є членкинею Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини.
  • З 2013 координаторка громадянської ініціативи Євромайдан SOS, яка була створена у відповідь на жорстокий розгін студентських демонстрантів 30 листопада 2013 року з метою надання правової допомоги переслідуваним протестуючим в Україні. Зараз Євромайдан SOS продовжує моніторинг політичного переслідування в окупованому Криму та документування воєнних злочинів на Сході України.
  • У 2018 році ініціювала кампанію #SaveOlegSentsov (яка після звільнення Олега Сенцова була перейменована у #LetMyPeopleGo) для звільнення українських політв’язнів.  
  • Є автором ряду альтернативних звітів для різних органів ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ та Міжнародного кримінального суду.