Війна вже говорить: книжки про війну, які з’явилися після 24-го лютого

Нині це здебільшого літературні праці цивільних людей, які описують власний досвід. Сподівано, пізніше вийдуть і книги військових, волонтерів, які нині не мають змогу повноцінно зайнятися літературою, обмежуючись нотатками, нарисами, есеями з війська, фронту чи прифронтових територій. Також з’явилася тема, досі менше представлена в книгах, тема еміграції, втечі від війни за кордон, перебування за межами країни. Багато книг нині виходять у форматі щоденників, зокрема тому, що нині все писане по гарячих слідах, і подібний формат як найкраще дає можливість авторам описати дійсність навколо себе.

Мандрівка до потойбіччя. Маріуполь

— Євген Шишацький, – Фоліо, 2022 – 223 с.


Маріуполь — рідне місто колишнього журналіста Євгена Шишацького. До 2014 року він жив у Донецьку, після початку війни переїхав до Києва. У Маріуполі лишилося дитинство, спогади, мама, рідні та близькі. Втративши з ними зв’язок після повномасштабного вторгнення, Євген вирішив навантажити бус гуманітаркою і прориватися до «Маріка».

Маріуполь завжди був для автора містом, куди він не хотів повертатися. Тепер же він прагнув потрапити якомога ближче до нього, аби витягти звідти якщо не рідних, то бодай когось.

У книзі, яка вийшла в перші місяці повномасштабно війни, Євген Шишацький описує тижневу подорож на «непідконтрольну»: блокпости, затримання, допити, а також різних і ніколи не однозначних людей. Чим далі заходить чи па заїздить автор і головний герой оповіді — тим більш несподіваними, неоднозначними стають характери, вчинки, шляхи й рішення людей, яких зустрічає Шишацький. Навіть якщо це «денеерівець» на блокпосту.

Стараннями автора ця історія стала не просто описом усього, що з ним відбулося. Тут також є історії про складні стосунки автора з Маріуполем, дитячі спогади, багато ліричних відступів, які могли би нашкодити художній книзі, але не документальному свідченню.

В основі розповіді — класичний літературний сюжет про подорож у невідоме, недоступне багатьом місце, яке, втім, не всі хотіли би відвідати.

Книжка написана й надрукована в короткі терміни. З меншим поспіхом сюжет міг би бути більш продуманим. Але загалом історія читається як захопливий пригодницький трилер. І найбільш вражає в книзі те, що її часопростір не вигаданий. Це найреальніший клапоть української землі.

Купити книжку.

Видавництво «Фоліо» почало найактивніше видавати книги про війну — одночасно з її продовженням. Також тут видрукували шість книг щомісячної хроніки війни та щоденних промов президента — з відповідними назвами за місяцем війни — «Місяць війни. Хроніка подій. Промови та звернення Президента України Володимира Зеленського».