«Ройтбурд, Данте і Жадан»

Друзі, ділимось із вами записом події, яка відбулась 28 березня 2024 року в PinchukArtCentre — «Ройтбурд, Данте і Жадан».

Нещодавно вийшла друком «Божественна комедія» Данте Аліг'єрі в 3х томах з паралельним українським та італійським текстом з ілюстраціями Олександра Ройтбурда. За життя художник встиг запропонувати значну частину робіт для цього видання.

В подібних проєктах Ройтбурд не звертається до буквального ілюстрування оповіді, а шукає образи, які б за відчуттями перегукувались з твором.
Зокрема, такий підхід він використовував, коли у 2016 році робив ілюстрації до збірки віршів Жадана «Тамплієри». Крім цього, митці мали нагоду співпрацювати і в інших ролях – збірку Ройтбурда «Вірші дилетанта», яка вийшла у 2021 році, проілюстрував письменник і друг художника Сергій Жадан.

Про ці – почасти міжчасові – діалоги між митцями поговорили під час події «Ройтбурд, Данте і Жадан».
Сергій Жадан презентував «Божественну комедію» Данте Аліг'єрі з ілюстраціями Олександра Ройтбурда. Також письменник поділився спогадами про Олександра, розповів про їхню творчу співпрацю та прочитав уривки з Данте, свої вірші та тексти Ройтбурда.

Сергій Жадан – письменник, музикант, громадський діяч.
Модерував подію Костянтин Дорошенко – куратор виставки «Олександр Ройтбурд. Теорема Влади», запрошений експерт Дослідницької платформи PinchukArtCentre.

Придбати книжки
Повне відео презентації тут