В очікуванні весни: 7 розумних новинок нонфікшену

Однакові чи різні? Геноміка
Майнеро Франсіско Хав’єр Соберон, Берґна Моніка, «Видавництво Старого Лева»

«Всі люди різні» — любимо казати ми, часто виправдовуючи цим висловом якісь зовсім неприйнятні речі. Цікаво, чи настільки ми всі різні? Чи, все ж, однакові? Ця книжка розповідає нам про ДНК, геном та гени — саме про те, що робить нас унікальними, але, водночас є нашим «клітковим есперанто», спільним не тільки для людей, а й для інших живих істот. Що ж саме робить нас такими різними?

Як спілкуватися з психами. Правила взаємодії з неадекватними й нестерпними людьми
Марк Ґоулстон, «Моноліт-Bizz»

 

А іноді бувають зовсім «специфічні» люди. Не те, щоб вони вважали себе Наполеонами чи бачили по кутках зелених гномів, але поводяться вони у побутових ситуаціях так, що інакше, ніж психами їх не назвеш. Прискіпливий керівник, уїдлива колега, контролююча матуся? Усі вони можуть доводити вас до сказу. Та ви й самі іноді кого хочеш доведете… Одним словом — чудовий посібник зі спілкування зі складними персонажами. Автор — досвідчений психіатр, бізнес-консультант і коуч, який свого часу навчав перемовників ФБР.

Людство. Стисло про те, як ми все про*али
Том Філліпс, «КМ-Букс»

Людство ніби є сукупністю особин Людини розумної, але загалом виглядає не дуже. Якщо проаналізувати наш довжелезний еволюційний шлях, то можна побачити, як зрідка нам вдавалося не «про*ати геть усе». Гумористична книга британського журналіста Тома Філліпса проведе вас століттями вибриків колективного «розуму», що визначили і змінили (як можна здогадатися, на гірше) хід нашої історії.

 
Прогрес. Десять причин з нетерпінням чекати на майбутнє
Юхан Норберг, «Фоліо»

Перед нами — одна з найкращих книг 2016 року з питань економіки. Юхан Норберг, відомий шведський політолог та економіст, аналізуючи офіційні дані ООН, Світового банку та ВООЗ, простежує, наскільки у нашому світі все не так і погано з вирішенням таких проблем, як бідність, війна, нерівність, голод, насильство. Автор також окреслює стратегії для продовження поступу. Найцікавіше те, що українські читачі знайдуть у книжці ідеї для втілення у нашій країні, аби зробити економіку сильнішою, а суспільство — справедливішим.

Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо
Анна Рослінг-Рьонлюнд, Ганс Рослінг, Уля Рослінг, «Наш Формат»

Помилки сприйняття. Це недоречне узагальнення, перебільшення, стереотипізація, ефект новизни і таке інше. Все це змушує нас сприймати світ у темніших тонах, драматичніше. Але є незаперечні факти, які демонструють нам, що все зовсім не так погано. Ця книжка допоможе вам повернутись до раціональності та сприймати реальність без виснажливого напруження.

Сила забування
Майк Байстер, Крістін Лоберг, «Фабула»

Пам’ять та здатність аналізувати інформацію, а потім і відтворювати її, — одна з найважливіших та найбажаніших навичок для будь-кого. Але що робити із забуванням? Підтримувати його. Так-так, але «згодовувати» йому несуттєве, аби мозок міг сконцентруватися та запам’ятати важливе. У книзі подано поради та вправи, які допоможуть вам думати ефективно та навіть покращити спілкування з оточенням.

Народжені бути вільними. Чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек
Джесс П. Шаткін, #книголав

Діти — це найдорожче. Коли вони у «складному віці» за них стає ще тривожніше, адже їхня поведінка часто стає ризикованою, якщо не небезпечною. Чому вони це роблять і як захистити дітей від небезпек? Автор, кандидат наук та спеціаліст із дитячої психології, доводить, що підлітки діють усвідомлено, коли вчиняють більшість своїх «безумних» вчинків. Проте наші батьківські намагання залякати чи обмежити абсолютно не зменшують бажання дитини ризикувати. Автор надає практичні поради, медичні висновки та особистий досвід, які роблять книжку не лише науковою, але і близькою для читача.

 

Womo.ua