Щастя чи фейк? 5 книжок про те, як і чому нас пошивають у дурні

Вигадок, фейків і містифікацій в різних галузях громадського, соціального і навіть приватного життя сьогодні є величезна кількість, тож не дивно, що більшість книжок цього огляду присвячено їхньому розвінчанню. Цілком можливо, що вони мотивують до фільтрованого сприйняття інформації, а то й підштовхнуть до кардинально інакшого погляду на деякі речі.

Віра Валє. Ілюзія ефективності: як і чому нас пошивають у дурні. - Х.: Фабула, 2020 р.

5 книг про те, як і чому нас пошивають у дурні_2

Навряд чи ця книжка зацікавить тих, хто впевнений, що ніколи не помиляється і не був ошуканим. Натомість допитливому читачеві вона дасть змогу поміркувати про те, як часто ми стаємо жертвами фейків, шахрайства і брехні; робимо речі, позбавлені сенсу; ухвалюємо непотрібні рішення; як нас пошивають у дурні та чому ми дозволяємо це робити. Тобто книжка зацікавить того, хто хоч раз у житті ставив під сумнів нав’язані ззовні поширені стереотипи і доцільність усього, що відбувається у нашому "маленькому" та "великому" світах. 

Хто має відвагу кинути виклик дезорієнтації, хаосу й паніці, спровокованими маніпуляторами. Хто прагне стати на захист дійсного світу, всупереч розповсюдженим ілюзіям, з якими ми стикаємося на кожному кроці. Тож нам запропоновано подорож до світу ірраціональності, бутафорії, хаосу, брехні й заперечення реальності. Світу, який воліє знівелювати особистість, перетворити людину на благодатний об'єкт для маніпуляцій.

Влада ілюзій і обману, як спільниця поневолення розуму людини, розглядається авторкою у контексті безглуздя масового споживання товарів та інформації, фішингу в економіці й політиці, кризи суспільства хаосу і постправди. Як звільнитися з тенет абсурду, який прагне довести свою всепереможну силу? Як захистити себе від маніпуляцій? Як зберегти відчуття реальності?

Георгій Почепцов. Віртуальні війни. Фейки. - Х: Фоліо, 2020 р. 

5 книг про те, як і чому нас пошивають у дурні_3

Автор цієї книжки, розповідаючи, здавалося б, про цілком мирні речі, нагадує про те, як саме вони закликають до війни. З одного боку, це цілком віртуальні речі, на зразок того ж "Гаррі Поттера", якого ми читаємо цілком добровільно, а з іншого — релігія та ідеологія, які ще донедавна були обов’язкові для кожного.

"Сегодня потребление в виртуальном пространстве формируется в основном на добровольной основе, однако те или иные виртуальные продукты, приходящие извне, могут конфликтовать с национальной виртуальной системой", - застерігають нас. Але чи робиться щось для того, щоб застерегти від небезпеки віртуальної "пастки"? Автор наводить приклади такої боротьби. "При трансляции футбольного матча "размазали" сосцы волчицы на эмблеме футбольного клуба "Рома". При посещении иранским президентом римского музея обнаженные античные статуи прикрыли коробками. Трансляция вручения Оскара заставила прикрыть обнаженные плечи актрисы Ш. Терон. Такое столкновение двух виртуальностей можно увидеть и в российском примере, когда архимандрит спел в храме "Мурку", за что был отправлен из Московской епархии в Тирасполь".

Дмитро Кулеба. Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот. - К.: Книголав, 2020 р. 

5 книг про те, як і чому нас пошивають у дурні_4

Ця книжка — справжній посібник з захисту персональних даних, розвитку критичного мислення та протидії маніпуляціям в епоху масової інтернетизації та діджиталізації. Основним поштовхом до її написання була анексія Криму та початок збройної агресії зі сторони Росії, адже брехня та маніпуляції, які поширюються за допомогою Інтернету стали невід’ємною частиною цієї війни. Орієнтуючись на приклади з України, інших країн та досвід компаній, автор проаналізував, як відбувається війна за реальність, і виокремив п’ять правил, які допоможуть у ній перемогти.

"Телебачення, соцмережі, онлайн-платформи і спільноти, реклама, блогери, фейки і декілька версій правди на будь-яку тему — все це оточує кожного з нас щохвилини, — нагадує він. — З усіх боків різні сили воюють за те, щоб вплинути на наше сприйняття реальності та схилити нас на свій бік. Ми й самі постійно, іноді несвідомо, воюємо. Книжка саме про те, як перемагати у цій війні за реальність. Читайте, якщо хочете знайти точку опори у всесвітньому інформаційному потопі, зрозуміти, як налаштована машина комунікативної війни і не дозволяти іншим маніпулювати вашими емоціями, переконаннями і вибором".

Пол Екман. Теорія брехні. Як визначити брехуна в бізнесі,політиці та приватному житті. - К.: КМ-Букс, 2019 р. 

5 книг про те, як і чому нас пошивають у дурні_5

Запитань, на які відповідає автор цієї книжки, у нашому житті накопичилося чимало. Наприклад, чи відомо вам, що зазвичай навіть під час десятихвилинної розмови будь-яка людина бреше тричі? Чи знаєте ви, що детектор брехні насправді викриває не брехню, а лише емоційний стан піддослідного? Чому досвідчені брехуни з легкістю проходять перевірку на детекторі брехні, а багато підозрюваних у збудженому емоційному стані були помилково визнані винними і отримали довічне ув’язнення за злочини, яких не скоювали?

Проте викрити брехуна можна навіть за однією з численних ознак поведінки: рухів тіла, жестів, міміки обличчя або обмовок. Треба лише вміти це помітити і проаналізувати. Автор цього світового бестселеру вчить викривати приховані емоції інших людей, розпізнавати ознаки брехні, відрізняти брехню від прихованих емоцій і навіть... брехати. Книжка буде корисною не тільки фахівцям, яким потрібно викривати брехню під час роботи, але й звичайним людям, які щодня можуть стати жертвами брехні.

Луїза Хей. Станьте щасливими за 21 день. - Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020 р. 

5 книг про те, як і чому нас пошивають у дурні_1

Попри те, що практична методика у цій корисній книжці нагадує казку про чарівне дзеркальце, хазяйка якого щоразу запитувала, чи саме вона найпрекрасніша у світі, усе викладене авторкою — зовсім не казка, а справжня реальність. Яка, додамо, настає для кожного, хто навчиться працювати з люстерком. Тобто протягом трьох тижнів, як обіцяють нам, ми зможемо дізнатися, як змінити своє життя, просто див­лячись у дзеркало.

"Робота з дзеркалом, — підказує авторка, — коли ви зазираєте собі глибоко в очі, повторюючи афірмації, це найефективніший із винайдених мною способів навчитися любити себе й бачити світ як безпечне місце, сповнене любові". А також, додамо, дізнатися, як переробити гнів та відпустити, перш ніж він змусить вас захворіти; як сила гарного настрою може змінити все на краще; як приділяти собі більше часу та підбадьорювати себе на цьому шляху; як пробачити собі й тим, хто вас образив, та підняти цим своє серце на новий рівень любові до себе; як відпустити старе кохання, зцілити розбиті стосунки та шукати нову любов; як пере­стати відчувати сильні стреси. "Можливо, вам цікаво, чому програма триває саме 21 день? — запитує авторка. — Чи вийде у вас повністю змінити своє життя всього лише за три тижні? Либонь, не повністю, але ви можете по­сіяти зерна змін. Коли ви й далі працювати­мете з дзеркалом, із цих зерен проростуть нові здорові звички мислення, які відчинять двері до радісного й повноцінного життя. Тож починаймо!"

За матеріалами ТСН