До 100-річчя з Дня народження Павла Загребельного!



У видавництві «Фоліо» друком вийшли книжки:

«Тисячолітній Миколай в 2-х томах»
Науково-фантастичний роман про чоловіка, який прожив більше десяти століть. Був дружинником князя Володимира, їздив до Візантії, звідки привіз на Русь нову віру. З посольством Богдана Хмельницького Миколай Несміяновський їздив до Москви. Пережив Голодомор 1932–1933 рр., лейтенантом пройшов кривавими дорогами Другої світової війни, а у мирний час став ученим-агрономом.

«Диво»
Перший історичний роман класика про Київську Русь доби Ярослава Мудрого, за часів якого сталося об'єднання руських земель і звели Софійський собор. Твір написаний за науковими джерелами, докладно дослідженими. Але це художня творчість, державні, соціальні, культурні події відображені в загальних картинах, індивідуальних долях і характерах людей, в їхніх прагненнях і пристрастях.

«Я, Богдан»
Історичний роман-сповідь українського письменника. Автор зображує події 1654 року під час національно-визвольної війни українського народу. Твір написаний у формі монологу Богдана Хмельницького, який розповідає про свій життєвий шлях. Роман цікавий роздумами й думками гетьмана про долю України. Богдан не просто розповідає, він ніби розмірковує і пояснює свої вчинки, в яких розкривається не лише як мудрий державний діяч, полководець, а і як звичайна людина зі своїми слабкостями й пристрастями.

«Роксолана»
В історичному романі автор розповідає про життя Насті Лісовської, дружини турецького султана Сулеймана І. Потрапивши до гарему, дівчина з прикарпатського Рогатина незабаром стала його улюбленою дружиною володаря Османської імперії. Письменник зумів вдало проникнути у складний внутрішній світ героїні. При написанні твору він особисто побував у Туреччині та Рогатині, місцях, пов’язаних із її життям.

«Зло. Південний комфорт»
У радянські часи роман називали «гостропроблемним». Але яке «зло» може бути у державі, в якій соціалізм уже переміг, а комунізм от-от настане? Це перепони, що ставали на шляху цього твору до читача, і ножиці цензорів, які без жалю вирізали всі «гострі» та «проблемні» місця в творі.
Автора роману «Південний комфорт» Генеральна прокуратура СРСР запідозрила у викривленому зображенні радянських правоохоронних органів. Саме після опису негативних героїв-прокурорів Павла Загребельного було звільнено з посади голови Спілки письменників України, а наклад журналу з романом вилучено з бібліотек.

«Євпраксія. Первоміст»
«Первоміст» — третій роман класика про Київську Русь, коли за наказом Володимира Мономаха збудували міст через Дніпро. Події твору розгортаються навколо нього і людей, які міст стерегли та доглядали.
«Євпраксія» — четвертий історичний роман автора з часів Київської Русі, що розповідає про трагічну долю княжни Євпраксії Всеволодівни, яка зуміла позбавити престолу могутнього німецького імператора. Події в творі відбуваються на межі XI–XII століть.

«Юлія, або Запрошення до самовбивства. Брухт»
Дії його роману «Юлія, або Запрошення до самовбивства» відбуваються в Ташкенті під час великої війни. Роман покохав Юлію, вона — його Джульєтта, жінка його долі. Вона начебто померла від тифу, або просто пропала, та він шукає її усе життя. А тепер і для Романа настав час виборювати у долі своє кохання.
«Брухт» — один із останніх творів майстра. Молодий учений Совинський, розум якого бунтував проти прагматизму та технократії ХХ ст., з легкістю погоджується провернути аферу в Німеччині.