«Світи Марини та Сергія Дяченків»

Марина та Сергій Дяченки — це не просто сімейний і письменницький дует, це особливе явище в сучасному світі фантастики й фентезі. У літературу вони прийшли з 1994 року і зараз загальний тираж їх книг перевищує мільйон. Автори понад 80 повістей та 25 романів, свій жанр вони визначають як «магічний реалізм». Письменники є володарями багатьох літературних премій; зокрема на загальноєвропейській конференції фантастів «Єврокон-2005» у Глазго Дяченки отримали звання «кращих письменників-фантастів» Європи.

У новій серії «Світи Марини та Сергія Дяченків», започаткованій видавництвом «Фоліо» у 2017 році, будуть опубліковані майже всі твори письменників (понад 26 томів), перекладені українською і чудово проілюстровані. Більшість творів призначена для дорослих, але є деякі, що розраховані на дитячу аудиторію. Чотири книжки - «Дивовижні пригоди звичайних речей», «Добрі пригоди пречудових створінь», «Мишачі та мушачі, а також курячі природи», «Приголомшливі пригоди просто поруч», - призначені для зовсім маленьких читатів. Це збірки коротеньких казок про звичайні предмети та явища, що оточують нас кожного дня. Марина та Сергій вигадували їх для своєї доньки Стаськи, коли вона була маленька. Три книжки з чудовими кольоровими ілюстраціями художника Юрія Нікітіна – «Ключ від королівства», «Королівська обіцянка», «Зло не має влади», – розраховані на підлітків 10-12 років. Книжки об’єднані спільними героями і виходили російською мовою під загальною назвою «Слово Оборона».

Але більшість томів нової серії розраховані на молодь і дорослих. Це і окремі романи, і кілька збірок повістей та оповідань. Вони містять чорно-білі графічні ілюстрації Юрія Нікітіна, Олександри Плужник, Інни Філатової, Агати Єгошиної і ще декількох художників. Творчість подружжя Дяченків критики описують по-різному, але більшість завжди пише, що світ письменників - це яскраві персонажі, барвисті пейзажі, які неможливо забути. Цей творчий тандем сміливо можна назвати художниками в літературі, тексти яких завжди сповнені глибоким змістом і створюють фантастичні полотна.

В серії «Світи Марини та Сергія Дяченків» вже вийшов перший том - роман «Страта». Вже зовсім скоро виходить наступний том- «Королівська обіцянка»